Untitled Document
tart
Untitled Document
Untitled Document
Aktuális híreinkhez, ajánlásainkhoz látogasson el facebook oldalunkra

Kedves Barátaink


szeretettel várunk benneteket most pénteken 18 órára az Óbudai Kulturális Központba a T-ART ÉLŐ FESTÉSZET, majd 20 órára a Szent József Házba, a SEARCHING FOR T-ART c. kiállításunkra! (A második kiállításra busszal szállítjuk át a közönséget. A busz a megnyitó után vissza is hoz bennünket belső Óbudára.)

T-ART | ÉLŐ | FESTÉSZET kiállító művészei:

Atlasz Gábor, Balogh Gyula, Bikácsi Daniella, Bráda Tibor, Bukta Norbert, Deák Ilona, Dréher János, Csengery Béla, Gábor István, Gáll Ádám, Hansági Hédi, Hegedüs Endre, Jovián György, Király Gábor, Kiss Márta, Kondor Attila, Kopócsy Judit, Krajcsovics Éva, Létai Gábor, Mengyán András, Mészáros Bori, Mészáros Géza, M. Novák András, Nagy Gábor, Nádas Alexandra, Németh Géza, Szabó Ábel, Szakács Imre, Szakáll Ágnes, Szenteleki Gábor, Szkok Iván, Szotyory László, Takács Klára, Tenk László, Turcsán Miklós, Váli Dezső, Várhelyi Tímea, Verebes György, Véssey Gábor

SEARCHING FOR T-ART kiállító művészei:

Ámmer Gergő, Bánkúti Gergő, Baráth Fábián, Czene Márta, Csorba-Simon István, Jánosi Kata, Király György, Kotormán Ábel, Nagy Sára, Őry Annamária, Pethő Anikó, Rózsa Luca, Szabó Franciska, Tóth Angelika, Végh Júlia, Verebics Kati

A részletek felől a meghívóból és a kisfilmből tájékozódhattok.

A T-Art Alapítvány és Gyűjtemény kuratóriuma és alapítója: Lévay Jenő, Szurcsik József, Tenk Dóra, Verebes György, Garami Gréta és Tenk László


Szakmai Beszámoló

2018

Az alapítvány elsődleges feladatának a kortárs műalkotások gyűjtését és megőrzését tekinti, ennek megfelelően 2018-ban is újabb alkotások kerültek a gyűjteményébe. A mára több mint 500 darabból álló anyagot az alapítvány közgyűjteményként kezeli, és hosszútávon annak múzeumi elhelyezéséről is gondoskodik.

2018-ban megújult az alapítvány kuratóriuma. Az új kuratóriumi tagok: Garami Gréta művészettörténész, aki az alapítvány képviseletét is átvette, Tenk Dóra művelődésszervező, Lévay Jenő képzőművész, Szurcsik József és Verebes György festőművészek.

2018 decemberében megújult az alapítvány jelenléte a közösségi médiában. Folyamatban van az új logó megtervezése, illetve a honlap átalakítása is.

Mivel kiemelt célunk a gyűjtemény minél szélesebb körben történő bemutatása, ezért kiállításokat szerveztünk különböző közösségi színtereken. 2018-ben öt kiállításunk valósult meg.

Március 23-án Molnár László József grafikusművész kiállítását Szakolcay Lajos nyitotta meg a Szent József Házban, közreműködött az Ómuzsika Együttes.

Az Esernyős Galériában május 3-án, az Óbuda Napja rendezvény keretében Pitypangdzsungelcímmel rendeztük meg az óbudai képzőművészek kiállítását, ahol több mint 40 művész munkáját mutattuk be. Köszöntőt mondott Bús Balázs Óbuda-Békásmegyer polgármestere, a kiállítást Garami Gréta művészettörténész nyitotta meg, közreműködött Kézdy Luca hegedűművész. A folyamatosan bővülő névsor a jövőben az Óbudai Múzeum gondozásában megvalósuló kerületi kortárs képzőművészeti gyűjtemény összeállításakor szolgálhat segítségül.

Grafikai gyöngyszemek Óbudán címmel válogatás mutattunk be a T-Art Gyűjtemény nagyméretű képgrafikáiból a Szent József Házban május 4-én, ugyancsak az Óbuda Napja rendezvényen belül és a Grafika hónapja program keretében. A kiállítást Révész Emese művészettörténész nyitotta meg, közreműködött Györffy Gergely hegedűművész. Május 25-én, a kiállítás finisszázsaként megtartottuk jelképesen az új kuratórium felavatását, és megköszöntük a korábbi kurátorok áldozatos munkáját.

2018-ban egy több programból álló estével készültünk a Magyar Festészet Napjára, amit T-Art Festészet Nap Óbudán névre kereszteltünk. Október 12-én az Óbudai Kulturális Központban hagyományosan megrendeztük a T-Art Alapítvány festő támogatóinak kiállítását, melyet Hudra Klára művészettörténész nyitott meg, és ahol Blaskó Borbála táncművész-koreográfus, valamint Cseke Lilla Csenge csellón, Bölkény Balázs cajon-on közreműködött.

A megnyitóról a közönséget busszal szállítottuk át a Szent József Házba, ahol még aznap este, október 12-én, 19 órától nyitottuk meg az Átörökítéscímű kiállításunkat, melyen az alapítvány kuratóriumának régi és új tagjai állítottak ki közösen.

A Józsefvárosi Galériában ismét átadásra került a Supka Magdolna emlékére alapított díj ugyancsak a Magyar Festészet Napja esemény keretein belül Maracskó Gabriella grafikusművész kiállításának megnyitóján. 2018-ban Cserba György részesült az elismerésben.

Az év során több cél szerinti támogatást is adtunk művészettörténészeknek, művészeknek, művészeti íróknak.

Decemberben két, egész napos, előadásokkal egybekötött buszos kirándulást szerveztünk az alapítványi művészek és az alapítványhoz kapcsolódó közönség számára a bécsi Monet és Bruegel kiállításokra.

A tavalyi év során alkalmazottunk az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galériájának aktuális kiállításaihoz a kerületi általános iskolák és óvodák számára játékos tárlatvezetést és műhelymunkát biztosított.

Az alapítvány támogatásával 3 alapítványi művészről jelent meg publikáció a Képírás és az Új Művészetfolyóiratok online oldalain.

Folyamatosan zajlik az alapítvány leltárának, adatbázisának, honlapjának frissítése, korszerűsítése, dokumentációjának rendszerezése.

Budapest, 2019. január 30.